Sanal Sunucu (Virtual Dedicated Server) Nedir?

sirdogukan

webmasterfrm
Ticaret: 0 / 0 / 0
Virtual Dedicated Server (VDS) olarak da bilinen sanal sunucu teknolojisi kısaca, bir sunucu üzerinde birbirinden bağımsız olarak birden fazla işletim sisteminin bulundurulmasıdır. Tek bir fiziksel içinde bulunan sanal sunucular ile fiziksel sunucuda yapılan işlemlerin tamamı yapılabilmektedir.

Sistem işleyişi olarak fiziksel sunucular ve sanal sunucular arasında hiçbir fark olmamasına rağmen, fiziksel sunucuların zaman zaman sorun çıkardığı konularda, yeterli ağ ve fiziksel imkân sağlayan sanal sunucular kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Sanal sunucu kurmak için ilk olarak bir fiziksel sunucu gereklidir. Ancak, bu sunucu içerisine kurduğunuz sanal RAM, CPU ve HardDisk tamamen size özel olarak atanır ve sizin kullanımınız başka sanal sunuculardan etkilenmez. Gündelik hayatta genelde sunucularda kullandığımız işletim sistemleri üzerine sanallaştırma yazılımları yüklenerek, aynı makine ve çalışan işletim sistemi içerisinde iki veya daha fazla farklı işletim sistemleri kurarak çalıştırmak mümkündür.

Sanal sunucu konsepti, donanım kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması prensibi üzerine oluşmuştur. Aynı makine üzerinde birden fazla sunucu kurulabilmesi sayesinde bu konsepti benimseyen firmalar ciddi seviyede ekonomik avantaj sağlamaktadır.