Android'de Rom Nedir, Faydaları ve Riskleri Nelerdir ?

sdkbyrm

webmasterfrm
Üyelik Tarihi
23 Aralık 2020
Mesajlar
813
Beğeniler
1
Ticaret: 0 / 0 / 0
Android ile yeni tanışanların sık sık duyduğu ancak tam olarak ne olduğu veya nasıl yapıldığı konusunda fikri olmadığı ROM'lardan çok basit ve anlaşılır bir şekilde bahsedeceğiz.

ROM'lardan bahsederken ROM'ları 3 farklı parçaya bölüp anlatacağız. Bunlar ;

- Öncelikle Android'de ROM'un ne anlama geldiğini anlaşılır ve basit bir şekilde açıklayacağız.

- Daha Sonra ROM'ların faydalarından bahsedeceğiz

- Son olarak ROM'ların zararlarından ve risklerinden bahsedeceğiz.
ayrac.jpg

1. ROM Nedir ? :

Genel olarak ROM Kelimesinin farklı anlamları vardır. Ama Android işletim sisteminde Rom kısaca özetlemek gerekirse telefonunuzun belleğinde yüklü olan Android işletim sistemi yani telefonunun yazılımı demektir.

Android'de ROM'lar 2 yer ayrılır, Stock Rom ve Custom Rom diye.

a.) Stock ROM Nedir ? :

Bilindiği üzere Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Google ve telefon üreticilerinin hazırladığı Orjinal yani üzerinde değişim yapılmamış Android Yazılımına Stock Rom veya Orjinal Yazılım denilir. Telefonunuzu ilk satın aldığınızda telefonün üzerinde yüklü olarak gelen orjinal yazılım Stock Rom'dur.

b.) Custom Rom Nedir ? :

Android işletim sistemi açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir Linux gibi. Google sistemi açık bırakır ve Android geliştiricileri tarafından geliştirilmesi olanağını mümkün kılar bu da Android'i diğer işletim sistemlerinden ayıran en büyük nimetlerden birisidir. Çünkü bu sayede Android sisteminde beğenmediğimiz veya istemediğimiz şeyleri düzenleyebiliyor veya Androide yeni özellikle kazandırabiliyoruz.

Custom Romlar Stock Rom yani Orjinal Android işletim sistemi üzerinde bazı düzenlemeler, güncelleştirmeler ve iyileştirmeler yapılmış Android yazılımıdır. Yani kısaca Modifiye edilmiş Android işletim sistemidir.
ayrac.jpg

2. Custom Rom'ların Faydaları Nelerdir ? :

- Sistemdeki gereksiz kullanmadığınız bileşen ve uygulamalar kaldırılarak daha uzun batarya ömrü ve daha hızlı bir Android işletim sistemi deneyimi.

- Sistem stabilitesini etkileyen kodlamalar üzerinde yapılan düzenlemeler sayesinde daha stabil bir işletim sistemi.

- Kullanıcı arayüzünde yapılan görsel değişiklikler sayesinde göze hitab eden daha güzel bir işletim sistemi.

- Keşke şu olsaydı veya keşke şu olmasaydı dediğiniz istenmeyen özelliklerden arındırılmış ve gereksinim duyuluan özellikler eklenmiş daha gelişmiş daha fazla özellik sunan bir işletim sistemi.

Yani Custom Rom'ların başlıca faydaları : Daha hızlı ve stabil bir Android deneyimi, daha uzun batarya ömrü, görsel açıdan kişiselleştirilmiş ve göze hitab eden daha güzel bir arayüz-tema, daha fazla özellik. Bir örnek vermek gerekirse; orjinal Android yazılımında uzun sms yazdığınızda bunlar otomatikmen MMS'e dönüşmekte, Ancak Custom romlarda bu olay ortadan kaldırılıyor, istediğiniz kadar uzun SMS yazın MMS'e dönüşmez.

Kısaca Custom Romlar orjinal Android sistemin zayıflıklarından ve eksikliklerinden arındırılmış daha hızlı, daha stabil, batarya ömrü daha uzun, görsel açıdan daha zengin, kullanım bakımından daha kullanışlı romlardır (yazılımlardır).
ayrac.jpg

3. Custom Rom'ların Zararları ve Riskleri Nelerdir ? :

Rom yükleme işlemleri risk taşımaktadır. Rom yükleme esnasında herhangi bir sorun oluşursa telefonunuz kullanılmaz hale gelebilir yani brick olabilir. Brick olan telefon servis tarafından eski haline getirilebiliyor aynı zamanda son zamanlarda piyasada 3-5 tl ye satılan usb jigler ile de brick olan telefonlar geri hayata döndürülebiliyor.

Aynı zamanda Custom rom yüklemek telefonunuzu garanti dışı bırakıyor. Ancak garantilik bir işiniz olduğunda tekrar orjinal yazılımı yüklerseniz telefonunuz yeniden garanti kapsamına dahil oluyor.
 
Üst