WhatsApp Web’de toplu mesaj gönderirken en çok hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

aiqanobzfsej5

webmasterfrm
Ticaret: 0 / 0 / 0
WhatsApp Web üzerinden çok sayıda kişiye mesaj göndermeye başladığınızda, ilk başta işin en zor kısmının mesajı hazırlamak olduğunu düşünüyorsunuz.

Ama pratikte sorunlar genellikle başka yerlerden çıkıyor.

Liste büyüdükçe telefon numarası formatları, tekrar eden kişiler, yanlış kişiselleştirme alanları, dosya ekleri, gönderim aralıkları ve gönderim sonrası kontrol gibi küçük detaylar çok daha önemli hale geliyor.

Benim karşılaştığım veya özellikle dikkat ettiğim noktalar şunlar.

1. Telefon numarası formatı düşündüğümden daha önemli​

Farklı kaynaklardan gelen listelerde numaralar genellikle aynı formatta olmuyor.

Örneğin aynı listede şunlar bulunabiliyor:

• +90 5xx xxx xx xx
  • 05xx xxx xx xx
  • 905xxxxxxxxx
  • boşluk veya tire içeren numaralar
  • ülke kodu olmayan numaralar
Liste küçükse bunları elle düzeltmek mümkün.

Ama yüzlerce kayıt olduğunda önce numaraları standartlaştırmak çok daha mantıklı oluyor.

Aksi halde gönderim sırasında geçersiz numaralar, yanlış ülke kodları veya WhatsApp’ta kayıtlı olmayan kişiler nedeniyle sürekli kontrol yapmak gerekiyor.

2. Aynı kişiye iki kez mesaj göndermek kolay​

Excel veya CSV listeleri farklı kaynaklardan birleştirildiğinde duplicate kayıtlar sık çıkıyor.

Aynı kişi:

• farklı isimle,
  • farklı şirket adıyla,
  • telefon numarası farklı formatta,
  • iki ayrı kampanyadan
listeye tekrar girmiş olabilir.

Gönderimden önce yalnızca isim değil, telefon numarası üzerinden de tekrar kontrolü yapmak gerekiyor.

Bence bu küçük adım özellikle müşteri iletişiminde önemli, çünkü aynı kişiye birkaç dakika içinde iki kez aynı mesajı göndermek oldukça kötü bir izlenim bırakabiliyor.

3. Kişiselleştirme alanlarında küçük hata büyük görünüyor​

Toplu mesajlarda isim veya şirket gibi alanlar kullanılıyorsa, veri kalitesi daha da önemli hale geliyor.

Örneğin:

Merhaba Ahmet Bey
yerine yanlış veri nedeniyle:

Merhaba AHMET LTD STI Bey
gibi bir sonuç çıkabiliyor.

Teknik olarak mesaj gönderilmiş oluyor ama kullanıcı açısından oldukça yapay görünüyor.

Bu yüzden kişiselleştirme kullanmadan önce birkaç örnek satır üzerinde test yapmak bence şart.

Özellikle:

• ad;
  • soyad;
  • şirket;
  • şehir;
  • ürün adı
gibi alanların gerçekten doğru yerde kullanıldığından emin olmak gerekiyor.

4. Uzun mesajlar WhatsApp’ta daha zor okunuyor​

Web sitesi veya e-posta için hazırlanan bir metni doğrudan WhatsApp mesajı olarak kullanmak çoğu zaman iyi sonuç vermiyor.

WhatsApp daha hızlı ve kısa iletişim için kullanıldığı için, çok uzun paragraflar ekranda yorucu görünebiliyor.

Ben genellikle mesajı şu yapıda hazırlamanın daha doğal olduğunu düşünüyorum:

Kısa giriş → neden yazıldığı → ana bilgi → tek bir net soru

Örneğin ilk mesajda bütün ürün özelliklerini anlatmak yerine, kişinin ilgilenip ilgilenmediğini anlamaya çalışmak daha mantıklı olabilir.

5. Dosya ve medya ekleri ayrıca kontrol edilmeli​

PDF, görsel veya başka bir dosya ekleniyorsa, gönderimden önce birkaç şey kontrol edilmeli:

• Dosya gerçekten doğru mu?
  • Dosya boyutu gereksiz büyük mü?
  • Mobilde rahat açılıyor mu?
  • Dosya adı profesyonel görünüyor mu?
  • Herkese aynı dosyanın gönderilmesi gerekiyor mu?
Özellikle farklı müşteri gruplarında farklı belgeler kullanılıyorsa, yanlış dosya göndermek mesaj hatasından daha ciddi bir problem olabilir.

6. Gönderim hızı her zaman avantaj değil​

Toplu mesaj tarafında insanların genellikle ilk baktığı şey hız oluyor.

“Ne kadar hızlı gönderebilirim?” sorusu çok soruluyor.

Ama bence daha önemli soru şu:

Ne kadar kontrollü gönderebilirim?

Listeyi hızlı bitirmek yerine, gönderim sırasında sonuçları takip etmek ve gerektiğinde durabilmek daha önemli.

Bu yüzden ben gönderim aralığı, liste boyutu ve kampanyanın aşamalı ilerlemesi gibi konulara daha fazla dikkat ediyorum.

Özellikle ilk kez kullanılan bir listede küçük bir grup ile başlamak daha güvenli oluyor.

7. Araç kullanmak hazırlık aşamasını ortadan kaldırmıyor​

Liste büyüdüğünde WhatsApp Web üzerinden manuel çalışma doğal olarak yavaşlıyor.

Bu noktada WA Bulk Message Sender gibi araçlar hazırlanmış listelerle çalışmayı kolaylaştırabiliyor.

Ama araç kullanmak, listenin kontrol edilmesine gerek olmadığı anlamına gelmiyor.

Tam tersine, gönderim kolaylaştığı için hatalı bir liste de çok daha hızlı şekilde probleme dönüşebilir.

Bu yüzden benim sıralamam genellikle şöyle:

Listeyi temizle → tekrarları kontrol et → numaraları standartlaştır → mesajı test et → küçük grupla dene → sonra gönderime devam et

8. Test mesajı göndermeden başlamamak gerekiyor​

Bence en basit ama en faydalı yöntemlerden biri bu.

Gerçek listeye başlamadan önce 2–3 test kaydı oluşturup mesajın nasıl göründüğünü kontrol etmek gerekiyor.

Bu testte özellikle şunlara bakılabilir:

• isim doğru geliyor mu;
  • satır aralıkları düzgün mü;
  • emoji veya özel karakterler bozuluyor mu;
  • dosya doğru ekleniyor mu;
  • mesaj mobil ekranda nasıl görünüyor;
  • link varsa doğru açılıyor mu.
Bir dakikalık test, yüzlerce kişiye yanlış mesaj gitmesini önleyebilir.

9. Gönderim sonrası kontrol de gerekli​

Mesajları gönderdikten sonra sadece “tamamlandı” demek yeterli olmuyor.

Ben en azından şu sonuçları ayırmanın faydalı olduğunu düşünüyorum:

• başarıyla gönderildi;
  • geçersiz numara;
  • WhatsApp kullanmıyor;
  • hata oluştu;
  • tekrar kontrol edilmeli.
Böylece aynı liste daha sonra tekrar kullanılacaksa, sorunlu kayıtlar yeniden baştan kontrol edilmek zorunda kalmıyor.

Siz en çok hangi problemle karşılaşıyorsunuz?​

WhatsApp Web üzerinden daha büyük listelerle çalışanlara birkaç şey sormak istiyorum:

Sizde en fazla sorun çıkaran konu hangisi?

• Numara formatları mı?
  • Duplicate kişiler mi?
  • Kişiselleştirme hataları mı?
  • Dosya ekleri mi?
  • Gönderim aralıkları mı?
  • Yoksa gönderim sonrası takip mi?
Özellikle pratikte işe yarayan kontrol yöntemleri veya dikkat edilmesi gereken başka noktalar varsa paylaşmanız güzel olur.